In dit artikel leggen we uit hoe je een gevoelige huid kunt herkennen, wat de meest voorkomende factoren zijn die gevoeligheid veroorzaken.

Als u dit leest, ervaart u mogelijk gevoelige huid problemen en vraagt ​​u zich af wat de reden is. In dit artikel leggen we uit hoe je een gevoelige huid herkent, wat de meest voorkomende factoren zijn die overgevoeligheid veroorzaken, hoe je ermee om moet gaan en welke producten je het beste kunt gebruiken.

Wat is een gevoelige huid?

Gevoelige huid is een veelgebruikte term in de huidverzorgingsindustrie. U vindt het misschien op productlabels of in schoonheidsblogs. Een gevoelige huid is echter geen klinische term. Dermatologen horen vaak van hun klanten dat ze een gevoelig huidtype hebben, maar de gevoeligheid kan eenmalig of terugkerend zijn. Het hangt ook af van veel interne en externe factoren. Als uw huid continu gevoelig is, kan dit te wijten zijn aan onderliggende aandoeningen zoals eczeem, psoriasis, rosacea of ​​contactdermatitis. Het raadplegen van een dermatoloog is noodzakelijk om deze aandoeningen effectief te behandelen.

Hoe herken je een gevoelige huid?

Een gevoelige huid heeft de neiging negatief te reageren op verschillende factoren en is gemakkelijk geïrriteerd. U kunt verschillende gradaties van roodheid, een pijnlijk branderig of prikkelend gevoel, jeuk, blaren, huiduitslag, schilfering of huiduitslag ervaren. Dit kan gebeuren op sommige delen van de huid of in het algemeen.

Waarom ervaren de meeste mensen huidgevoeligheid?

Epidermis Skin Layer | KoCoblog | KoCosmo

De huid wordt beschermd door een beschermende buitenlaag die de epidermis of de lipiden (vet) barrière wordt genoemd. Deze barrière wordt vaak vergeleken met mortel, wat in de bouwwereld het cement, fijn zand en kalk is dat wordt gebruikt als bindmateriaal bij het bouwen van een bakstenen of stenen muur. Evenzo zijn uw huidcellen de bakstenen en stenen en is de mortel het lipidenrooster dat uw cellen bindt en beschermt. Een gezonde, goed functionerende opperhuid moet een goede verhouding ceramiden en essentiële vetzuren hebben om goed te kunnen functioneren. De belangrijkste functie van de epidermis is om vocht vast te houden en de huid gehydrateerd te houden terwijl bacteriën, verontreinigende stoffen en allergenen buiten de deur worden gehouden.

Wanneer de opperhuid is beschadigd, laat het in feite externe factoren zoals UV-stralen en verontreinigende stoffen de onderliggende laag binnendringen, de dermis genaamd. De dermis is de laag van uw huid met bindweefsel, bloedvaten, olie, zweetklieren, zenuwen, haarzakjes en vooral de twee eiwitten die uw huid zijn elasticiteit en veerkracht geven, genaamd collageen en elastine. Huidgevoeligheid treedt op wanneer de epidermis te dun, te zwak of beschadigd is, waardoor de huid kwetsbaarder en doorlatend wordt, waardoor schadelijke factoren in contact kunnen komen met de dermislaag.

Wat zijn de meest voorkomende factoren die de huidbarrière beschadigen?

Zowel interne als externe factoren spelen een belangrijke rol als het gaat om huidgevoeligheid.

Interne factoren:

  • Genetica

Genetica speelt een belangrijke rol bij de gevoeligheid van de huid; u kunt inderdaad worden geboren met een onderliggende aandoening zoals psoriasis. Psoriasis is een auto-immuunziekte, wat betekent dat uw immuunsysteem niet goed functioneert en uw huidcellen te snel groeien. De cellen stapelen zich op voor de huid, wat leidt tot jeuk. Wrijven en krabben van jeukende plekken zal de opperhuid na verloop van tijd beschadigen. Alle onderliggende aandoeningen moeten worden behandeld met het advies van een professional.

  • Leeftijd

Naarmate we ouder worden, produceert onze huid minder olie doordat de talgklieren langzamer worden. Talg, of olie, voorkomt uitdroging, wat leidt tot scheuren in de epidermis. Essentiële oliën hebben ook antibacteriële eigenschappen, waardoor het de eerste verdediging van het lichaam tegen infecties is. Hoewel veroudering onomkeerbaar is, kan droogheid worden geneutraliseerd door een gezonde en gehydrateerde opperhuid te behouden.

Externe factoren

  • Milieu

Omgevingsfactoren kunnen schadelijk zijn voor de huid. Wonen in een warm land betekent in de meeste gevallen dat u vaak met airconditioning wordt geconfronteerd, of dat nu in uw auto, op kantoor of bij u thuis is. A / C-units drogen de lucht op om de luchtvochtigheid te verlagen, terwijl droge lucht vocht uit uw huid trekt om de luchtvochtigheid te verhogen. Evenzo, als je in een koud land woont, is de lucht buiten vaak droog en zonder vochtigheid, en verwarmingssystemen binnenshuis drogen de lucht in de kamer op. Weersomstandigheden verhinderen dat de opperhuid goed functioneert omdat het olie- en waterpeil uit balans zijn.

UV-stralen staan ​​erom bekend de huid te saboteren. Over de reden wordt echter niet veel gesproken. UV-stralen zijn verreweg de meest schadelijke factoren voor de huid omdat ze vrije radicalen vrijgeven. Voor degenen die deze nog niet kennen: vrije radicalen zijn atomen met een onevenwichtige hoeveelheid elektronen die om zich heen zweven. Wanneer deze atomen in nauw contact komen met ons lichaam, gaan ze elektronen halen uit onze gezonde moleculen zoals antioxidanten. Deze agressors maken de huidbarrière na verloop van tijd zwakker. Het dragen van SPF creëert een schild dat je huid beschermt tegen UV-stralen.

  • Ontoereikende huidverzorgingsroutine

De meest voorkomende fout bij huidverzorging is overmatig reinigen met gezichtsreinigers die agressieve ingrediënten bevatten. Overmatig reinigen zal de olie van je huid verwijderen en kan een water-olie-onbalans veroorzaken. Evenzo, terwijl zachte afschilfering een goede manier is om dode huidcellen te verwijderen, leidt het vaak tot overmatig wrijven en beschadigen van gezonde huidcellen. Chemische afschilfering, of peeling, is een zachtere manier om dode huidcellen aan te pakken, zolang de concentratie van het exfoliërende middel niet te hoog is. Het wordt aanbevolen om niet meer dan twee keer per week te scrubben.

Gevoelige huidroutine 101:

Banila Co. Clean it zero cleansing balm original

Banila Original Cleansing Balm | KoCosmo 

Het gebruik van een oliebalsem is een zachte manier om 's avonds make-up, zweet en spf te verwijderen. De balsem wordt rechtstreeks met de handen aangebracht en vermijd overtollig oog- en huid wrijven met een wattenschijfje.

COSRX Low pH good morning gel cleanser

COSRX Low pH good morning gel cleanser

Deze COSRX-reiniger op waterbasis is perfect geschikt voor de gevoelige huid, de lage pH zorgt voor een zachte reiniging zonder de huid te ontdoen van de minerale oliën.

I’m From Rice Toner

Im from rice toner | KoCosmo

Deze toner is gemaakt van 77,78% rijstextract. Rijstextract staat algemeen bekend om zijn verzachtende eigenschappen, waardoor het uw belangrijkste bondgenoot is. I’m from rice toner die heel zachtjes exfolieert terwijl je huid diep gehydrateerd blijft en je pH-waarde onder controle blijft.

COSRX Advanced Snail 96 mucin power essence

COSRX Advanced Snail 96 mucin power essence | KoCosmo

Deze holy grail gezichtsessence is onmiskenbaar het beste voor de gevoelige huid. Het belangrijkste ingrediënt, slakkenmucine, staat erom bekend zacht voor de huid en diep hydraterend te zijn.


Klairs Rich Moist Soothing Serum

Klairs Rich moist soothing serum | KoCosmo

Dit serum is samengesteld met verschillende fruitextracten en vitamines die de huidbarrière versterken. Bovendien kalmeert dit serum de geïrriteerde of ontstoken huid door de temperatuur actief te verlagen.

Benton Aloe Soothing Mask Pack

Benton Aloe Soothing Mask Pack | KoCosmo

Dit sheetmasker is samengesteld met aloë, het beste ingrediënt om de huid te kalmeren en te hydrateren. Gebruik het verzachtende benton-aloë-masker elke keer dat uw huid strak aanvoelt of wanneer u een branderig gevoel ervaart.

Benton Fermentation Eye Cream

Benton Fermentation Eye Cream | KoCosmo

Deze fermentatie-oogcrème bevat geen agressieve ingrediënten. Het hydrateert de kwetsbare huid onder je ogen onmiddellijk en helpt wallen en donkere kringen te verminderen.

Pyunkang Yul Moisture Cream

Pyunkang Yul Moisture Cream | KoCosmo

Deze vochtinbrengende crème maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten. De veganistische formule trekt snel in zonder een vettig gevoel op je huid achter te laten.

Lagom - Cellus Sun Gel SPF50+ PA+++

 Lagom Cellus Sungel | KoCosmo

Deze zonbescherming is de perfecte basis voor make-up. Het beschermt je huid tegen UV-stralen en hydrateert tegelijkertijd. In tegenstelling tot andere zonnebrandmiddelen laat het geen grijze of vette laag achter op je huid.